Crossdressen in de 17de eeuw

Wat?
Rondleiding en lezing in het Mauritshuis

Rol?
Maker en rondleider

Waneer?
2021-2022

Voor Internationale Vrouwendag zocht het Mauritshuis een intersectionele activiteit. Zo kwam ik op het thema crossdressen: je kleden als een ander gender dan dat van jouzelf of spelen met genderexpressie in kleding, make-up en accessoires. Dit is een heel goed gedocumenteerd fenomeen in de geschiedenis, maar toch nog onbekend voor veel mensen.

Meerdere schilderijen in het Mauritshuis beelden de uiteenlopende rollen van vrouwen af: als moeder, sekswerker, arbeider, hofdames… Deze schilderijen vertellen veel verschillende verhalen, waneer je er iets anders naar kijkt. Samen met de bezoekers ben ik door een andere lens naar de werken gaan kijken. Bijvoorbeeld religie, biologie of lust. Ook zijn er werken die gelinkt zijn aan verhalen van vrouwen in mannenkleding.

‘Een museum is er niet alleen voor vermaak of inspiratie, maar mag ook plek zijn voor discussies.’

Aan de hand van deze werken creëerde ik een interactieve rondleiding. Deelnemers konden zelf hun mening uiten, herkenning uitspreken of vragen stellen. We bespraken de algemene vrouwengeschiedenis, inclusief genderrollen. Wat als mensen hier niet aan wilden voldoen? Dit sprak veel deelnemers aan, wat leidde tot het delen van intieme en persoonlijke verhalen. Het resultaat was ruimte voor empowerment, openheid en nieuwe perspectieven.

Een museum is er niet alleen voor vermaak of inspiratie, maar mag ook plek zijn voor discussies. Zolang het gesprek veilig blijft voor de deelnemers, mogen meningen verschillen. Inmiddels heb ik mijn collega’s getraind in het geven van de rondleiding en is deze in het standaardaanbod van het Mauritshuis toegevoegd. Ook is de rondleiding uitgegroeid tot een masterclass bij Reinwardt Academie, een kroeglezing bij Humanistisch Verbond en een rondleiding aan de Diversiteit & Inclusie groep van de Nederlandse Defensie.

Vorige
Vorige

De Delftse Blik

Volgende
Volgende

Een Leidse Kleermakerswerkplaats in 1626